Ouders

De Cursus

Pony Power voor Kids is een cursusprogramma waarbij de sociale vaardigheden van kinderen in de leeftijd vanaf 6 jaar op spelende wijze worden ontwikkeld.

 

De cursus bestaat uit 5 lessen met elk een eigen thema. De thema's hebben direct verband met hele praktische situaties, waar uw kind in het dagelijks leven mee te maken heeft.

Doordat we de thema's uitleggen aan de hand van de leefwijze van paarden (bijvoorbeeld lichaamstaal, ruimte nemen, samenwerken, balans vinden), kunnen de kinderen op een heel speelse manier met en van de andere kinderen en pony's leren. Ze zien overeenkomsten en verschillen en gaan hiermee aan de slag in oefeningen met de pony's.

 

Er is veel beweging in deze cursus, letterlijk omdat de kinderen en de pony's elkaar in beweging zetten, maar zeker ook in figuurlijke zin. Door in beweging te komen worden tegelijkertijd gevoelens, zintuigen en denkprocessen in beweging gebracht. Kinderen worden daardoor meer bewust van hun eigen handelen, hun eigen zijn en hun eigen plek in het geheel.


De Pony's

Er is bewust gekozen voor een cursus mét pony's. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat kinderen in de nabijheid van dieren veiligheid en vertrouwen ervaren, dit zorgt voor emotionele balans. Ze worden niet beoordeeld of veroordeeld, en mogen geheel zichzelf zijn.

 

Het samenzijn met de pony's versterkt het positieve zelfbeeld en geeft een kind veel zelfvertrouwen. Door het aanraken en knuffelen van de pony wordt er een 'positief' stofje aangemaakt in de hersenen (oxytocine) van het kind, waardoor het kind zijn/haar zorgen even kan vergeten.

 

Daarnaast leert het kind ook over gedragsvaardigheden. De pony spiegelt het kind, en reageert op zijn/haar gedrag. Hierdoor krijgen kinderen inzicht in hun eigen gedrag en de gevolgen hiervan. Ze leren zich snel aanpassen doordat ze dit direct in de praktijk met de pony oefenen. Deze directe feedback zorgt voor essentiële leermomenten tijdens de lessen.

 

Er wordt tijdens de cursus niet paardgereden, alle oefeningen worden vanaf de grond verricht.  


Het Werkboek

Elk kind krijgt zijn/haar eigen persoonlijk Pony Power werkboek. Hierin staat de theorie van de 5 lesthema's uitvoerig beschreven aan de hand van praktische oefeningen.

De oefeningen worden voor een klein gedeelte tijdens de cursus uitgevoerd. Het kind neemt het lesboek iedere week mee naar huis zodat er ook thuis in het boek gewerkt kan worden. Het liefst samen met ouders,  broers, zussen of andere familieleden. Doordat het gezin ook deelnemer wordt van de lesstof zal het geleerde nog meer betekenis gaan krijgen. 

De kracht van deze cursus zit hem voor een deel in de driehoek kind-coach-ouders. Het blijft niet bij de 2 uurtjes Pony Power voor Kids op zaterdag, het leeft door thuis, op school en bij activiteiten buitenshuis.


Overige informatie

De cursus is inclusief:

  • 5 lessen met elk een nieuw thema;
  • een uniek eigen Pony Power werkboek;
  • een diploma uitreiking;
  • een verslag voor de ouders;
  • de terugkomdag, ca. 6 weken na het einde van de cursus;
  • begeleiding door 2 goed opgeleide ervaren coaches.

Tot slot

Ouders van kinderen welke de cursus reeds gevolgd hebben, waarderen deze met gemiddeld een 9,5! (schaal 1-10)

Met name de praktische leermethode in combinatie met de pony's wordt als zeer positief en effectief ervaren door zowel kinderen als ouders.


Een cursus in uw omgeving

Klik hier en kijk per provincie voor een Pony Power voor Kids trainer in uw buurt.

Afstemmen

Op een speelse wijze leren over afstemmen, contact maken en aanpassen. Kijken naar de ander en reageren.

Oordeelloos

Even helemaal jezelf mogen zijn. Jij bent perfect zoals je bent. Essentieel in de ontwikkeling van het jonge kind.

Zelfbeeld

Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? De pony leert het kind duidelijk te zijn en zichzelf te uiten naar anderen toe.